czwartek, 3 grudnia 2015

Gruba Buła - Starowiślna 81



Do odwiedzenia budki z Grubymi Bułami zachęcił nas kolega z pracy, twierdząc, że nam posmakuje. Zachwalał zwłaszcza burgera z podwójną wołowiną 440g!

I tak pewnego, listopadowego i szarego popołudnia udaliśmy się na ulicę Starowiślną, by zakosztować Grubej Buły. Otoczenie budki jest mówiąc krótko brzydkie. Wyrwa w ulicy po zburzonej kamienicy, resztki budynków dookoła, siatkowe ogrodzenia, chwasty. I przytulona do jednej ze ścian stoi mała, niepozorna budka, parę skrzynek po hipsterskich napojach i ogromne szpule po kablach służące za stoliki. Na przyczepionej do budki tablicy ręcznie wypisano menu.






Zamówiliśmy Bacon + Cheese za 19zł (220g wołu, sałata, pomidor, ogórek, cebula czerwona, majonez, domowy keczup, ser cheddar, boczek) i Grubą Bułę (czyli Classic z podwójnym mięchem 440g) za 22zł. Usiedliśmy na skrzynkach przy szpuli i czekaliśmy ok 10min, a żołądek skręcało nam z głodu pod wypływem rozchodzących się z budki zapachów.

W końcu dostaliśmy nasze burgery, zapakowane w papier tak, by można je było ugryźć bez otwierania. Pierwsze co się rzuca w oczy to bułka. Cienka, płaska, mocno zgrillowana (jedna nawet może ciut za mocno). Okazała się bardzo chrupka, krucha, ale pod koniec mocno nasiąkła sokami i ciężko było jeść burgera, który wyślizgiwał się z papieru. Za to jej rewelacyjny smak rekompensuje niedogodności. Do tego sałata masłowa, taka jaką lubimy najbardziej, oraz plasterki warzyw. Najmocniejszym punktem burgera jest oczywiście mięso, niezależnie czy 220 czy 440g jego smak przebija wszystko. Mocno doprawione pieprzem, soczyste w środku, smakowicie podpieczone z zewnątrz. Gruba Buła zawiera dwa kawałki mięcha, a Bacon + Cheese jest obficie pokryty stopionym serem i chrupiącym boczkiem.
Sosów było w sam raz, burger nie był ani za suchy ani za mokry.








Jeśli chodzi o ocenę ogólną, to za Grubą Bułę czyli niemal pół kilo mięsa, 22zł to oferta bardzo opłacalna i zadowalająca nawet największych głodomorów! Ogrom pysznego mięsa w niewygórowanej cenie. Bacon + Cheese choć doskonały w smaku i aromatyczny, mógłby być w naszej opinii ociupinkę tańszy. 
Podsumowując - Grubą Bułę wpisujemy na mapę foodtrucków godnych polecenia tubylcom i turystom, sami z pewnością jeszcze tam zajrzymy! 

https://www.facebook.com/grubabula/info/?tab=overview

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz